11 May 2011

d.u.n.i.a.


kadang2 hidup ni sangat kelakar. tapi pelakon seperti kita ni xsedar. yang hanya boleh menilai adalah penonton. sape penonton? kita sendiri juga. kita adalah pelakon kita adalah penonton. mereka adalah penonton mereka juga adalah pelakon seperti kita. pelakon dan penonton masing-masing memainkan peranan yang sama sebenarnya. tanpa kita sedar kita diperhati.. dan juga seorang pemerhati. macam drama yang kita tengok, banyak andaian kita boleh buat melihatkan bagaimana perlakuan karakter2 dalam sesebuah cerita. terkadang andaian kita betul. tapi xsemuanya betul. tp juga, banyak yang betul. ;p

sesungguhnya drama yang xda motif sangatlah tidak menariknya. dan setiap drama yang menarik mesti ada unsur2 kejiwaan. unsur2 keinsafan yang terselit membawa sejuta makna untuk dihayati bersama. semua tu boleh diambil menjadi pedoman untuk kita sebagai penonton menilai baik buruknya kehidupan dan manusia. untuk dipraktikkan dalam kehidupan kita sendiri.

begitulah kehidupan kita sebenarnya.

dalam kita melihat perlakuan baik buruk orang lain, sebenarnya baik buruk kita sendiri pun diperhatikan. dalam kita mengumpat menghina mengeji orang lain, sebenarnya kita sendiri pun sedang diumpat dan dikeji oleh orang lain. hidup ini cukup adil. saling memberi dan menerima.
hidup ini cukup mudah. buruk yang kita beri, buruklah yang kita dapat. karma.

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud: 
“Wahai golongan yang beriman dengan lisannya, tetapi tidak beriman dengan hatinya. Janganlah kamu mengumpat kaum Muslimin dan janganlah mengintip keaiban mereka, maka barang siapa yang mengintip keaiban saudaranya, nescaya Allah akan mengintip keaibannya dan siapa yang diintip Allah akan keaibannya maka Allah akan membuka keaibannya walaupun dirahsiakan di lubang kenderaannya.”
(Hadis riwayat at-Tirmidzi)

sebaliknya bagi orang2 yang hanya melihat keburukan orang lain. kemudian berdiam diri dan mengambil iktibar daripada kejahilan manusia untuk kehidupan mereka. itulah orang2 yang beruntung..dan beroleh hidayah Allah.

Persoalannya perlukah kita membuka keaiban orang lain sedangkan kita sendiri seringkali melakukan kesalahan. Selain dari sikap suka membuka keaiban orang lain, sikap manusia hari ini ialah sukar memaafkan seolah-olah martabat mereka lebih tinggi dan lebih mulia.

Setiap insan yang pernah dan telah melakukan kesalahan jika ia bersungguh-sungguh bertaubat dan kesal serta berusaha memperbaiki diri adalah lebih baik di sisi Allah dari mereka yang suka menghitung dan memperbesarkan kesalahan orang lain. Mereka ini hanya indah di mata manusia yang serupa dengan mereka tetapi tidak pada Allah dan makhlukNya yang benar-benar beriman.


mcm xda kaitan je ngan intro ulasan drama  kt ats tu ;p