17 August 2012

keikhlasan yang menipu.

Setinggi kesyukuran dipanjatkan pada Allah untuk segala nikmat rezeki dan kebahagiaan yang berpanjangan seumur hidup. Alhamdulillah.. Segala puji bagi Allah.

Ucapan tahniah kepada yang masih menikmati hari-hari terindah dalam hidup, yang sedang meniti puncak kejayaan. yang telah mendahului kemajuan hidup. yang kaya, yang berharta, yang berilmu.

Namun sesungguhnya segala nikmat itu hanyalah pinjaman Tuhan.

MAnusia itu tidak sempurna. Tetapi sifat manusia itu sendiri sukar menerima ketidaksempurnaan. ditambah dengan nikmat yang dikecapi tidak terhitung banyaknya. Hingga lupa fitrah kejadian diri. lupa pada Sang Pemberi. terasakan semua yang dikecapi adalh hasil titik peluh sendiri.

memang benar. tuhan tak akan ubah nasib sesuatu kaum melainkan mereka sendiri yang mengubahnya. itu tepat sekali. tetapi kamu lupa, itu semua terjadi dengan izinNya, dengan pertolonganNya. maka kamu lupa. sebab itu kamu bongkak. errr

hidup ini untuk dikongsi. bukan untuk membangga diri.
bila dah senang manusia rasa dia dah cukup berjaya. nak berkongsi pun susah, kalau ada pun, kerjanya nak perli orang ja. bukan dia tak pernah rasa dulu sebelum dia berjaya. dia pun pernah susah. pasti dia faham. tapi dia dah lupa. sebab dia dah senang. buat apa nak ingat lagi. orang berjaya kan selalu kena pandang hadapan. sebab tu dia berjaya. yela towwww.

bila dah senang. bercakap pun kena gaya orang senang. sape duk bawah, kena perli2..kena hina2 sikit. baru mereka sedar dan bangun untuk berjaya. sumpah, sape duk bawah tu kecik ati bila dengar.

tapi kadang-kadang mereka ini nak orang lain cuba contohi supaya berjaya macam mereka. bagus la tu. tapi cara mereka salah. dia kongsi kejayaan dia je, duk cerita kebolehan dia. bukan nak kongsi macam mana dia berjaya.. bukan nak tolong nasihat baik2. keja duk perli orang ja. hinggakan orang yang dengar ni naik menyampah.

orang yang berjaya, bila mereka pandai cakap, pandai ambik hati orang, baru orang akan hormat. kalau kamu orang yang berjaya, kamu rasa kamu dah cukup ikhlas tolong orang, tapi orang tak hormat kamu. pelik,kn? mesti ada benda tak kena dengan kamu.

sebab apa..sebab kita tak nak terima pandangan orang lain. kita rasa apa yang kita buat semua betul. in fact, kita tak boleh nak judge diri sendiri sebab kita hidup dengan orang lain. orang lain ja yang boleh nampak kita macam mana. boleh nampak perubahan kita. so, dengar la bila orang lain kritik pasal kita, terima kekurangan diri. jangan ego. kita tak hidup sendiri.

buat yang lalai. cuba audit diri. kenapa orang ignore kita. padahal kita nak buat benda baik. rasa dah cukup ikhlas tp orang masih tak dengar cakap kita. satu jari kita point kt orang, 4 jari point kt diri sendiri. jangan rasa diri terlalu sempurna. kita punca pada masalah kita sendiri.

bila dah berjaya, kita takda hak nak hina orang gagal. siapa tahu sekarang kita senang..nanti bila yang dihina itu dah berjaya, turn kita pula ditimpa bala. berpesanlah dengan kebenaran. berkata yang baik-baik. bukan cakap perli2. wallahuaklam.