22 May 2011

sebuah kehilangan

terkedu..menatap status2 fb seorang ibu mithali. seorang ibu yang banyak mengabdikan diri sebagai seorang hamba Allah yang solehah. seorang ibu yang taat pada agama. baru kehilangan seorang anak perempuan yang sangat disayangi, permata hati setelah bertahun menanti kehadiran seorang cahaya mata sulung. namun, kuasa Allah mengatasi segalanya, Raudhah Safiyyah..kembali ke pangkuanNya setelah hampir 50hari melihat dunia dan membahagiakan hari-hari ibubapa tercinta.
"Hari ini, Raudhah Saffiyah telah selamat dikebumikan ditanah perkuburan Shah Alam pada pukul 5.30ptg... Hujan renyai2 mengiringi pemergian bidadari kecil hati umi & babah... Walaupun hati umi& babah seperti hujan itu; namun umi & babah redha... kerana ini adalah ketentuan ALLAH, kerna Dia Tuhan kita... Pengharapan kita... tempat kita kembali... inshaALLAH, nnt kita berkumpul didalam syurga ye sayang...."
"Waktu umi & babah melihat jasad Raudhah Saffiyah pagi itu, bagaikan..... sesuatu yg tajam menghentap jantung umi... sepanjang perjalanan ke HSA, tanya doa & tangisan yg umi & babah ucapkan... umi dapat rasakan, hari ini adalah hari terakhir jodoh pertemuan kita... harapan umi hanya satu... ALLAH pertemukan kita di syurga..."
"Raudhah Saffiyah sihat... sihat... sihat... takde demam... takde sakit apa2... hanya cuma, masa Raudhah Saffiyah bersama umi & babah dikehidupan dunia ini telah ALLAH takdirkan berakhir Subuh tadi..."
"umi & babah... redha, redha, redha... kerana ini ketentuan ALLAH.... apapun asbab yg ALLAH hadirkan itu hanyalah asbab.. hakikatnya; ALLAH Maha Berkuasa... Dialah Yg Menulis Ketentuan untuk kita semua... umi & babah; say....ang Raudhah Saffiyah
"Selamat tinggal sayang umi & babah... InshaALLAH, bertemu lagi kita didalam syurga... disana pasti kehidupan yg lebih indah dan bermakna dari kehidupan dunia... peluk cium umi & babah berupa doa buatmu anakanda..."
"DariMu kami datang... kepadaMu... kami kembali... sesungguhnya, syurga itu adalah sebaik2 tempat kembali... moga ALLAH, kuatkan hati umi & babah, amin, amin, amin ya Rabbal a'lamin  "
...............innalillahi wainna ilaihiraji'un................................

berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikulnya. kehilangan orang tersayang adalah pengalaman yang tersangat perit untuk dihadapi. namun sebagai hamba, hanya iman dan taqwa sahaja yang mampu menangkis segala rasa. semoga kak azizah dan suami diangkat darjat keimanannya, tabah mengharungi ujian Allah.

peringatan buat yang masih hidup. dan masih meniti hari-hari yang penuh membahagiakan. renungi siapa kita. sama-samalah kita mengambil iktibar daripada petunjuk2 Allah. sesungguhnya jodoh, ajal dan pertemuan ketentuan Tuhan. kita sebagai hambaNya tak akan terlepas daripada ujian..juga daripada mati. Allah akan menguji hambanya. Tidak akan dibiarkan orang mengaku beriman begitu saja. Keimanan bukan hanya pengakuan lisan yang biasa menipu. Perlu diuji, agar bersih dari sifat kekufuran dan kemunafikan yang tersembunyi.

“Apakah manusia menyangka akan dibiarkan berkata kami beriman, padahal mereka belum diuji. Sungguh kami telah menguji orang-orang sebelummu.” (Al-Ankabut[]:2)
Kesusahan adalah nuansa fluktuatif kehidupan. Yang seharusnya menambah indah suasana hidup ini. Agar tidak membosankan. Kerana watak manusia selalu bosan dengan satu suasana yang tidak berubah. Bukannya kita mencabar kesusahan untuk datang. Tetapi kerana kesusahan adalah suatu kepastian. Hingga kita dituntut untuk bersikap positif dalam menghadapinya.