05 September 2011

salah aku

slalu orang menilai tengok luaran. selalu sangat. try pkai kasut dia..macam mana awk rasa. ketat ke longgar ke busuk? try plak pkai kasut aku. kasut aku ketat kot..sakit tak bila korang pkai? tak rasa pun.. sebab memang xfit utk korang. so pkai la kasut sendiri.

memangla salah aku. aku tahu itu. salah aku. aku yang salah. tapi salah aku sorang je ke??

memang salah aku. aku tegur xberhikmah. atau lebih tepat lagi tak beradab. tapi siapa yang mulakan..sape yang takda adab dulu? bukan aku. dia.


aku cuma penyampai suka duka apa orang lain rasa. padahal bukan hal aku pun. tapi aku pengantara. orang tengah yang failed!

tapi aku tak boleh duk diam macam orang lain. macam kayu. buta kayu. pandai cakap belakang tapi pengecut. cerita sana cerita sini. buta dalam celik. bisu dalam gempita.


jangan sakitkan hati orang yang aku sayang. tu je.. sakitkan hati aku takpe. aku tak kesah.

tapi orang.. tak nampak. aku tegur pun untuk orang lain juga. kalau aku pun buta bisu macam korang, takda pape yang akan berubah kot. yang buta akan tetap buta. yang celik.. sila bukak mata luas2. dah banyak benda berubah. perubahan ni jugak yang korang nak sangat kan. ambik la kau.. tapi masih tak duk diam lagi. korang yang bisu sila duk diam.

aku korbankan ini semua untuk orang2 yang bisu. lemah. tak berdaya.

“Sesiapa antara kamu yang melihat satu kemungkaran, maka ubahlah ia dengan tangannya, sekiranya tidak mampu maka ubahlah dengan lidahnya, sekiranya tidak mampu ubahlah dengan hatinya dan itu selemah-lemah iman.” (hadis Muslim)

salah aku juga..